Nya regler 30 september 2019

2019-02-05 nykoping.se

Den 30 september 2019 kommer det nya bestämmelser som innebär skärpta krav på utsläppsnivåer på kaminer, vedspisar och värmepannor som eldas med pellets eller ved. De nya reglerna gäller för utsläpp och hur mycket energi du kan få ut från mängden pellets eller ved, så kallad verkningsgrad.

Nya regler 30 september 2019

Den 30 september 2019 kommer det nya bestämmelser som innebär skärpta krav på utsläppsnivåer på kaminer, vedspisar och värmepannor som eldas med pellets eller ved.

De nya reglerna gäller för utsläpp och hur mycket energi du kan få ut från mängden pellets eller ved, så kallad verkningsgrad.

Var finns de nya reglerna?

Du hittar de nya kraven för utsläppsnivåer och verkningsgrad i Boverkets byggregler (BBR), i tabell 6:7412.

När du köper en kamin eller vedspis ska den vara CE-märkt. Då finns det också en prestandadeklaration där det finns information om kaminen eller vedspisens utsläppsnivåer och verkningsgrad.

Påverkas du av de nya reglerna?

De nya reglerna berör dig som vill installera en ny (eller byta ut) kamin, vedspis, värmepanna, kökspanna eller insats, det vill säga kassett, som eldas med pellets eller ved. Reglerna gäller inte bara rumsvärme så som braskaminer och vedspisar, utan också fastbränsleeldade pannor.

Reglerna påverkar alltså inte dig som redan har en kamin, vedspis eller värmepanna. Om du däremot bestämmer dig för att byta ut din kamin mot en ny måste denna uppfylla de skärpta kraven.

Är du osäker på om din åtgärd styrs av de nya kraven är du välkommen att kontakta oss på Bygglovenheten.

Läs mer om de nya reglerna hos Boverket.